Vad är rättvist?


Jag har reflekterat över att människor i arbetsgrupper, där många upplever hög arbetsbelastning, ofta talar om rättvisa eller rättare sagt orättvisa. När jag frågar närmare vad hen menar handlar det oftast om att chefen har favoriter, någon gör inte sitt jobb eller att någon bara gör det som är kul och skjuter över tråkiga och besvärliga uppgifter på andra kollegor.

Jag frågar;

" Vad menar du med rättvisa? Vad betyder rättvisa för dig? När är det rättvist på jobbet?"


Alla jag frågat har svarat att rättvisa inte är att behandla alla exakt lika. Rättvisa är när det tas hänsyn till vars och ens förutsättningar. Det är nu det blir svårt. Hur vet alla i arbetsgruppen vad var och en är bra på, vilka behov var och en har och vad som är motiverande för respektive person? Var och en utgår givetvis från sig själv och glömmer då bort att lyssna in sina kollegor och så börjar det om.

Många är alltför rädda att prata om upplevd orättvisa i en grupp. Ingen vill skvallra eller hänga ut någon. Jag tror det är nödvändigt att prata om det för att komma vidare. Upplevd orättvisa sänker arbetsprestationen och studier visar att hälsan försämras då det skapar oro som hämmar den så viktiga återhämtningen.

Forskarna (De Waal och Brosnan) menar att vår strävan efter rättvisa i grund och botten handlar om att vi i en grupp vill skapa bra förutsättningar för samarbete. I det långa loppet ger orättvisa nackdelar som varken gagnar dig själv eller gruppen.

Så vi borde vända på det!

 

S_120_80_dsc-0030

"Va bra att jag upplever att det är orättvisa i vår grupp. Det är ju för att jag vill att vi blir bättre tillsammans."


Här ett experiment med apor som blivit en viral succé

#jobbamedhjärnan #brainmanagement

Publicerat: 2017-03-08