5 steg för att hitta motivationen att börja träna


Hör du till de där som börjar ditt nya aktiva och hälosamma liv varje måndag, eller kanske börjar du inför beachsäsongen eller efter semestern, efter nyår....

Ungefär hälften som börjar slutar inom ett halvår. Men hur svårt kan det vara? Hur ska du lyckas hålla i den här gången?

  1. Träna för din egen skull och ta reda på varför du vill börja ditt nya aktiva liv. Ja på riktigt – vad är anledningen? Dina inneboende motiv gör att du håller ut över tid och på så sätt skapar du en vana. När det tar emot kan du plocka fram dina tydliga motiv. Fokusera på positiva motiv. Tex att du får bättre kondis, blir starkare, friskare och förbättrar din sömn. För att inte tala om vad det gör med din hjärna – men mer om det i kommande inlägg.
  2. Börja i små steg – allt är bättre än inget. Det behöver inte göra ont för att det ska göra nytta. Börja i vardagen. Du vet de där enkla knepen som att hoppa av bussen en hållplats tidigare, parkera bilen längre bort, ta trapporna istället för hissen. Det gör skillnad - öka på efterhand.
  3. Målet gör du klart och tydligt, skriv gärna ner och sätt upp det där du ser det ofta. Det ska vara lätt att mäta dvs hur vet du när du är framme? (Mätbart – M). Det ska känna att du verkligen dras mot det (Attraktivt – A). Du ska själv kunna kontrollera och yttre omständigheter eller andras påverkan ska inte störa ditt mål (Kontrollerbart – K). Och när ska du senast ha nått ditt mål? (Tidsatt- T)
  4. Se också till att du har en karta hur du tar dig till ditt mål. Hur ska du annars veta att du är på rätt väg? Det är genom att titta på kartan med jämna mellanrum som du vet om du behöver göra några ändringar i resplanen. Du kan till och med ha en alternativ resväg dvs plan B – då kommer du ändå förflytta dig framåt men det kanske blir på en smalare stig än den breda raka plan A. Det gör att du inte ger upp. Resultat kommer på sikt så det är bättre att du anpassar dig efter verkligheten än försöker ta några snabba genvägar. Klappa dig själv på axeln och analysera de gånger det kändes riktigt gött. Använd det när du behöver en spark i baken.
  5. Njut av de tillfällen du avviker från planen och kanske inte tar den där rundan du tänkt dig. Dåligt samvete gynnar inte ditt nya liv. I morgon fortsätter du – ett missat pass eller lite ur fas gör inget, du är snart på gång igen.

 

S_120_80_dsc-0001

Tipsen bygger på en artikel från Modern psykologi om Karin Weman Josefssons avhandling från i våras då hon doktorerade kring ämnet motion och motivation vid Göteborgs Universitet.

 

 

 

 

 

 

 

Lycka till med ditt nya liv!

 

 


Publicerat: 2016-08-28